STEVIA , suiker en andere zoetstoffen:
Het is al heel lang bekend dat suiker echt niet gezond is. Je kunt er dik van worden,
het is slecht voor de darmen en voor de werking van de alvleesklier. Als alternatief
worden er door de voedingsmiddelenindustrie allerlei kunstmatige zoetstoffen aangeboden.
Een paar voorbeelden zijn: Aspartaam, Sorbitol, Xylitol. Zeker in snoep en in light-
Maar ook hieraan kleven bezwaren. Allerlei gezondheidsklachten worden toegeschreven aan het veelvuldig gebruik van kunstmatige zoetstoffen. Vaak is niet goed uitgezocht wat ze op langere termijn voor effecten op de gezondheid kunnen hebben. (Op dit moment wordt er versneld een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke gevaren van Aspartaam) Gelukkig is er nu een alternatief op de markt wat heel goed als suikervervanger dienst kan doen:
Stevia:
De Europese voedselautoriteit EFSA heeft het gebruik van Stevia, een natuurlijk zoetmiddel,
in april 2011 goedgekeurd voor consumptie binnen de EU. Stevia is een plant uit Zuid-
De inhoudsstoffen van Stevia hebben daarnaast ook nog een aantal positieve eigenschappen: Steviolglycosiden:
· Verbeteren de activiteit van de alvleesklier
· Zorgen voor een betere bloedsuikerbalans
· Verbeteren het evenwicht in de energiehuishouding
· Verbeteren de spiertonus
· Herstellen spieren sneller na inspanning
· Verbeteren het vermogen van het lichaam om vet te verbranden
· Verhelderen het denken
· Voorkomen cariës
· Hebben een genezend effect op kloven en acné
· Werken tegen Candida (schimmel)
Stevia is via het internet verkrijgbaar.
Sites waar u meer kunt vinden zijn o.a.:
www.zonnevlecht.nl/webshop/category/72/tafelzoetstoffen-
Behalve via internet zijn de Stevia produkten ook verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels.
Ook bij Albert Heijn en sommige andere supermarkten staan ze sinds kort in de schappen.
Het is wel verstandig om goed te lezen wat er op de etiketten staat: De Stevia-